logga
 
kvist
Ordspråk


Länk till den goda jorden


Länk till Ekomuseum


Länk till Falkenbergs Turistbyrå


Länk till Halland.se

 
top

Nyheter

2015   2014   2013   2012   2011    2010   2009   2008   2007


Följ Berte Museum - Livet på landet på Newsdesk

Turista Hemma i Halmstad 20 maj

Under Turista Hemma har du möjlighet att uppleva vad Halmstad har att erbjuda då flera besöksmål öppnar upp med aktiviteter och erbjudanden, speciellt för oss halmstadbor. Besök allt från sevärdheter, upplevelser och attraktioner till boendeanläggningar, restauranger och caféer. Besöker du fem platser deltar du i vår tävling och har chansen att vinna fina priser från våra olika besöksmål.

På Berte Museum - Livet på landet har vi öppet mellan 11 och 17. Kl 13 håller vi en guidad rundvisning i utställningarna

Program med deltagande besöksmål finns att hämta på Halmstad Tourist Center eller via deras hemsida.

16 maj 2018

Öppettider och grupperbjudande

Årets öppettider är nu fastställda och vårt grupperbjudande är uppdaterat. Du kan ladda affischerna genom att klicka på dem.

    

11 april 2018

Säsongspremiär med massor av påskkort och äggkoppar

På påskdagen öppnar museet för säsongen. Under året kommer vi att ha samlare som tema för våra tillfälliga utställningar. Vi inleder med en samling påskkort insamlade av Inga-Britt Tengvall, Slöinge lanthandelsmuseum, vars samlingar museet övertog 2004 och en samling äggkoppar insamlade av Britta Lundin i Halmstad som skänkte museet över 1 000 äggkoppar 2006. Har du själv en samling som du vill visa upp på museet under sommaren, kontakta museet så kanske vi kan lösa det tillsammans.

    
Påskkort illustrerade av Adina Sand teckningslärarinna i Varberg.


Äggkoppar ur samlingen i en mängd olika material

22 mars 2018

Slöingedagen och Ekomuseets dagar 5-6 augusti

Under Slöingedagen lördagen den 5/8 håller vi öppet kl 12-17 och erbjuder en guidad visning kl 15.00.

Ekomuseets dagar 5/8 och 6/8
Den 5/8 hålls Ekomuseets marknad på Larsagården i Vessigebro kl 12-17 med försäljning av konsthantverk och mathanteringen från Ekomuseets besöksmål.
Den 6/8 har vi öppet kl 12-17 och håller en guidad visning kl 14.00.Under båda dagarna firar vi nyinvigningen av utställningen om badliv!
Tore och Karl-Erik kör stenkrossen från kl 13.00 båda dagarna.

27 juli 2017

Bilder från TEMA-dagen till Anders minne

7 juli 2017

TEMA-dagen till Anders minne

Årets TEMA-dag till Anders minne lockade över 160 besökare till museet som tog del av de aktiviteter som anordnades under dagen.Hanna Severinsson och Kristofer Stenström invigde sommaren stillfälliga utställningar Hundraåriga fotografier från Berte Qvarn och Hundra år av mode.Ett nytt inslag på årets TEMA-dag var bakluckeloppisen som blev en succé och lockade många säljare och fyndsugna besökare. Även Limabacka Kvarn sålde sina produkter och Gösta Wester från Unnaryd sålde luffarslöjd och trähantverk.Emma Severinsson, doktorand i historia och lärare i modevetenskap vid Lunds universitet höll ett mycket uppskattat föredrag om Modehistoria under 1900-talet. Tore och Karl-Erik körde museets stenkross.Falcon Moppers och Slöppers var här och visade sina mopeder. Medlemmar ur Veterantraktorer Väst skjutsade besökare till och från visningarna av Berte Qvarn och till Svinhuset där Anders en gång började visa sin samling.

7 juli 2017

Museet uppmärksammas i media

Inför TEMA-dagen till Anders minne publicerade Hallands Nyheter en artikel om de nya sommarutställningarna. Artikeln kan du läsa här.

Radio Halland uppmärksammade museets satsning för språkvänner med ett intervjuinslag. Lyssna på inslaget här.

7 juli 2017

Erbjudande för språkvänner

Språkvänner är mycket viktigt för integrationen av personer som är nya i Sverige. Därför vill vi på Berte museum gynna alla som engagerar sig som språkvänner, både de som "lär ut" svenska och de som lär sig svenska. Som språkvänner går ni därför in två för en på museet, hela säsongen. OBS, man behöver inte vara språkvänner genom någon organisation eller kommun. Även privatpersoner som hjälper någon att komma in i samhället och lära sig språket är välkomna!

29 juni 2017

TEMA-dag till Anders minne, den 2 juli kl 11-17.

Var med oss och fira att det i år är 15 år sedan Anders Stenström öppnade museet.

Program (Ladda ned affisch här)

Hela dagen Svinhuset, där verksamheten en gång började är öppet för besökare. Promenera dit över Ekbacken eller åk med en veterantraktor.
Nyinvigning av vår kafélokal, vi säljer bullar från Solhaga, småkakor från Äppelgården samt glass, kaffe och läsk.
11.30 och 14.00 Visning av Berte Qvarn med Per Stenström. Vid köp av inträde till museet ingår visning av kvarnen, endast 15 personer per visning så först till kvarn gäller.
11-15.00 Bakluckeloppis, loppisen hålls utanför museet så även de som inte vill besöka museet är välkomna att fynda på loppisen.
13.00 Emma Severinsson, doktorand i historia och lärare i modevetenskap vid Lunds universitet, föreläser om modehistoria under 1900-talet i kafélokalen. Emma är också en av tre som driver historiepodden Lite passé.
13.30 Invigning av utställningarna: Hundraåriga fotografier från Berte Qvarn och Hundra år av mode i magasinet.
15.00 Guidad visning i utställningen.

Under dagen kommer utställare finnas på plats som visar och säljer sitt hantverk, Slöppers visar sina mopeder och vi kör en gammal stenkross.

Välkomna!

20 juni 2017

Invigning av ny sommarutställning den 6 juni

I år det 175 år sedan folkskolan i Sverige instiftades 1842. Vi på Berte Museum uppmärksammar tillsammans med Slöinge hembygdsförening jubileet med en tillfällig utställning.

Kom och upplev vår gamla skolsal eller fördjupa dig i utställningen där vi berättar om hur det var på folkskolans tid. Lär dig om hur livet var för de ensamma lärarinnorna på landsbygden, fördjupa dig i minnen från Slöingeskolan och fundera på om den allmänna folkskolan egentligen var till för alla barn.

2 juni 2017

Öppettider 2017

Museet kommer att ha stängt under söndagarna i april. Säsongspremiären blir den 7 maj.

30 mars 2017

Vinterstängt

Museet kommer under januari och februari inte vara bemannat. Bokningsförfrågningar mm kan göras via info@bertemuseum.se eller 0760 87 99 59. Vi kommer att svara så snart vi har möjlighet.

31 december 2016

Slöingeboken

Slöinge hembygdsförening har producerat sin första hembygdsbok. Boken finns att köpa för 220 kronor på Solhaga, SIA Glass, Lantmanna, Slöinge Trä, Matöppet, Berte Museum - Livet på landet och Antikstället.

     

Under fliken Slöingeboken på museets hemsida kommer vi efterhand att lägga ut material som inte fick plats i boken.Slöinge hembygdsförenings bokkommitté.


Artikel i Hallands Nyheter om Slöingeboken

24 oktober 2016

Extra öppet i september

Med anledning av att vi har en del gruppbesök inbokade kommer vi att hålla museet extra öppet under följande tider.
Onsdag 21/9 kl 13-16, torsdag 22/9 kl 10-16, söndag 25/9 kl 13-17. Därefter är museet endast öppet för bokade grupper och efter överenskommelse.

21 september 2016

Förlängd utställningstid

Vår stora sommarutställning "Byggen för fäfot?" som berättar om de halländska ladugårdarnas kulturhistoria kommer att få förlängd visningstid då vi även kommer att visa den även under september och oktober. Museet är i september öppet på söndagarna kl 13-17, samt för bokade gruppbesök under september och oktober.

Vi vill ge fler besökare tillfälle att se denna utställning som vi tycker fått lite för lite uppmärksamhet. Vi visar bland annat upp två otroligt fina modeller av två ladugårdar från södra Halland. I utställningen berättar vi med hjälp av ett femtiotal fotografier med tillhörande texter om varför ladugårdarna ser ut som de gör.

Utställningen är ett samarbete med Kulturmiljö Halland och har gjorts med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen i Halland.

Hallands Nyheter uppmärksammade detta med en artikel,

2 september 2016

Ekomuseets dagar 6-7 augusti

Till helgen arrangerar Ekomuseum nedre Ätradalen Ekomuseets dagar. På museet håller vi extra öppet, lördag 11-17 och söndag 11-17. Båda dagarna blir det guidade visningar i museets basutställning kl 13 och 14. Vi visar även sommarutställningarna "Oktorpsgården" och "Byggen för fäfot?".

Program för Ekomuseets dagar.

På lördag 6 augusti kl 15 -20 arrangerar Ekomuseet en jubileumsmarknad på Larsagården, vid Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro.

4 augusti 2016

Olofs brödbakardag 29 juli

På fredag kl 12-16 är det dags för Olofs brödbakardag på museet.En dag för alla brödbakare att låta sig inspireras av Sara Wennerström på Solhaga Stenugnsbageri, Martin Carlsson på Berte Qvarn AB och Bengt Nybergh på Limabacka Kvarn.

Hämta affisch här

26 juli 2016

Programändring TEMA-dagen

Tyvärr har Elisgården i Boarp - Slöinge och Eftra Chili inte möjlighet att vara på museet under morgondagens TEMA-dag till Anders minne. De kommer däremot att ha öppet på Elisgården så ni kan kombinera ett besök på museet med ett besök hos dem.

25 juni 2016

TEMA-dag till Anders minne söndag 26 juniLadda ned en pdf av affischen här

21 juni 2016

Byggnadsvårdsdagen 2016

Sveriges Radio Halland uppmärksammade vår Byggnadsvårdsdag med en artikel med tillhörande bilder och ett radioinslag.Nedan museets foton från Byggnadsvårdsdagen. De flesta är klickbara och leder till respektive hantverkares hemsida.6 juni 2016

Sommartider på museet

Från den 1 juni och fram till 31 augusti kommer museet att vara öppet tisdag-fredag kl 10-16 samt söndag kl 13-17. (Midsommarafton stängt)

Söndag 5 juni kl 11-17 arrangerar vi en Byggnadsvårds- och hantverksdag.Byggnadsvårdshantverkare finns på plats och visar och berättar om sitt arbete. Försäljning av byggnadsvårdsmaterial och hantverksprodukter att smycka hemmet med. Arrangörer:Svenska byggnadsvårdsföreningen, Halländska Hus & Gårdar och Berte Museum - Livet på landet.

Det är fri entré till Byggnadsvårdsdagen. På museet är entrén som vanligt 80 kronor för vuxna. Det blir guidade visningar i utställningarna kl 13 o 15. För museets besökare finns det även kafé med kaffe och kanelbullar.

30 maj 2016

Turista Hemma i Halmstad 22 maj.

Söndagen den 22 maj kl 11-17 arrangerar Halmstad Turistbyrå Turista Hemma. Under dagen kan du besöka allt från sevärdheter, upplevelser och attraktioner till boendeanläggningar, restauranger och caféer. Gå en guidad visning eller prova en ny aktivitet? Ta vara på möjligheten och upplev så mycket nytt som du bara kan! Programmet hittar du här.

På Berte Museum - Livet på landet har vi öppet mellan 11 och 17. Vi arrangerar en guidad rundvisning i museets utställningar kl 13. Entrépriset är dessutom under dagen sänkt till 60 kronor.

Besök minst fem besöksmål under dagen, samla klistermärken, svara på frågor och delta i Turista Hemma-tävlingen där fina vinster från besöksmålen står på spel.

13 maj 2016

Extra öppet under Konstrundan i Halland.

Under Kristi himmelsfärdshelgen arrangeras traditionellt Konstrundan i Halland. Besöksmålen i Kulinarisk resa genom Halland passar samtidigt på att göra en gemensam säsongsstart där många av besöksmålen har öppet under helgen.

Berte Museum - Livet på landet har följande öppettider under helgen: torsdag 5/5 13-17, fredag 6/5 10-16, lördag 7/5 stängt och söndag 8/5 13-17.

1 maj 2016

Säsongspremiär med ny utställning

Söndag 3 april kl 13-17 öppnar museet för säsongen. Under april och maj har vi öppet på söndagar kl 13-17, Kristi himmelfärdshelgen kommer vi att ha extra öppet. Grupper kan boka gruppbesök alla dagar efter överenskommelse. Infoblad för gruppbesök hittar du här.

Det blir även premiär för en ny utställning om Oktorpsgården som kommer att visas inne i huvudbyggnaden. Det är i år 120 år sedan Oktorpsgården flyttades från Slöingetrakten till Artur Hazelius friluftsmuseum Skansen i Stockholm. Det var den första hela gården som 1896 flyttades till Skansen och blev där Hallands bidrag till det Sverige i miniatyr som Artur Hazelius skapade.En interiör från en halländsk bålastuga fanns faktiskt med redan i Hazelius första utställning i Skandinavisk-etnografiska samlingen. I utställningen presenteras Artur Hazelius och hans makalösa museibyggen samt Oktorpsgården både i bild och modell. Vi berättar om de hallänningar som hjälpte Hazelius i hans samlargärning och i flytten av Oktorpsgården.

Glad Påsk

Glad Påsk önskar vi på museet med ett av Adina Sands påskkort.Nu är förberedelserna i full fart inför säsongspremiären den 3 april. Då vi även har premiär för utställningen om Oktorpsgården. Ni kommer även att upptäcka en del förändringar här och där i de mer permanenta utställningarna.

Är ni intresserade av ett gruppbeök hittar ni ett informationsblad för grupper här.

Sommarutställningar 2016

Berte Museum - Livet på landet kommer under sommaren 2016 att visa två egenproducerade tillfälliga utställningar. I sommar är det byggnader som sätts i fokus.

Först ut är en mindre utställning om Oktorpsgården som kommer att visas inne i huvudbyggnaden. Det är i år 120 år sedan Oktorpsgården flyttades från Slöingetrakten till Artur Hazelius friluftsmuseum Skansen i Stockholm. Det var den första hela gården som 1896 flyttades till Skansen och blev där Hallands bidrag till det Sverige i miniatyr som Artur Hazelius skapade.

En interiör från en halländsk bålastuga fanns faktiskt med redan i Hazelius första utställning i Skandinavisk-etnografiska samlingen. I utställningen presenteras Artur Hazelius och hans makalösa museibyggen samt Oktorpsgården både i bild och modell. Vi berättar om de hallänningar som hjälpte Hazelius i hans samlargärning och i flytten av Oktorpsgården.

Utställningen om Oktorpsgården visas från den 3 april till 25 september.

Sommarens stora utställning som visas i museets järnvägsmagasin är "Böndernas byggen" en utställning om ekonomibyggnader i Halland.

Utställningen kommer att tas fram i samarbete med Kulturmiljö Halland. Ladugårdarna presenteras i bilder och modeller. Varför ser de halländska ladugårdarna ut som de gör? Finns det regionala skillnader i Halland och vad beror de på? Vad berättar böndernas byggen om jordbrukets utveckling?

Utställningen Böndernas byggen visas från 12 juni till 31 augusti (preliminärt).

Affisch 2016

Årets affisch med datum för våra aktivitetsdagar är nu klar.Ladda ned affischen här.

12 februari 2016

Instruktionsfilm - tröskning

Museet har producerat en instruktionsfilm "Tröskning på Berte Museum - Livet på landet", som beskriver hur man kör med ett gammalt tröskverk och hur det fungerar. Filmningen gjordes av Filmbyggarna, med ekonomiskt stöd från Riksantikvarieämbetets bidrag till arbetslivsmuseerna 2014.12 november 2015

Nyheter 2015
Nyheter 2014   Nyheter 2013   Nyheter 2012   Nyheter 2011
Nyheter 2010   Nyheter 2009   Nyheter 2008   Nyheter 2007


  Länk till Facebook     Telefon: 0346-405 13  |   E-Post: info@bertemuseum.se
Länk till första sidan