Nyheter 2008

2015   2014   2013   2012   2011    2010   2009   2007

Gott Nytt År

I vänttan på att Berte Museum - Livet på landet slår upp portarna för en ny säsong vill vi önska er alla ett riktigt gott nytt år. Som en liten aptitretare inför 2009 bjuder vi på ett smakprov ur filmen "Kära Traktor - det bortglömda kulturarvet" Klicka här.

31 december 2008

Anders Stenström har avlidit

Berte Museum -Livet på landets grundare och ägare Anders Stenström har idag stilla somnat in i hemmet på Berte, Slöinge efter en tids sjukdom. Han blev 61 år gammal.

Stöd gärna Svenska hjärntumörföreningen, Cancerfonden eller Den Goda Jorden/kontakt!

Anders Stenström

Med anledning av Anders Stenströms bortgång sände Radio Halland ett inslag i programmet Konsekvens med museiföreståndare Bengt Svensson.

20 oktober 2008

Sommarutställning 2008

Berte Museum - Livet på landet visar nu sommarutställningen kliMATsmart - en miniutställning från Falkenbergs museum.

Hur påverkar vår matkonsumtion klimatet?
Vilka ekologiska fotavtryck lämnar vi efter oss?
Hur kan vi påverka genom våra matval?
Va E de i maten? Vilka tillsatser är det vi får i oss när vi äter?

Utställningen visas tom 10 augusti.
Tisdag - fredag kl 10-16, samt söndag kl 13-17.
20 juli Ekomuseets dag öppet kl 11-17.

Översiktsbild Va E de i maten?
Översikt över kliMATsmart-utställningen och Va E de i maten

29 juni 2008

Veterantraktorrally 2008

Veterantraktorklubben Väst-96 arrangerade lördagen den 24 maj ett veterntraktorrally med start och mål vid Berte Museum.

Traktor

Två av de deltagande traktorekipagen beundras efter målgång

Vinnare

Segraren Glenn Johansson applåderas vid kaffebordet

Modeller

Några av de traktormodeller som visades under traktorrallyt

25 maj 2008

Veterantraktorrally

Veterantraktorklubben Väst-96 arrangerar lördagen den 24 maj ett veterntraktorrally med start och mål vid Berte Museum. För två år sedan genomfördes ett liknande arrangemang under succeartade former. Sällan har vi sett så många besökare samlas på en gång. Rallyt startar med gemensam start kl 10 och målgången kommer att ske kring kl 16. Berte Museum kommer att visa en utställning med miniatyrtraktorer under dagen. I väntan på det bjuder vi på några bilder från 2006.

Munktell Traktorinspektion

8 maj 2008

Extra öppet

På fredag 11 april har vi extra öppet på Berte Museum mellan kl 10 och 18. Detta med anledning av att Hallands Frökontor i Getinge inviger sin nya Maskinavdelningen mellan kl 13 och 21 då det bjuds på lokal mat och underhållning. Varmt välkomna till Slöinge och Getinge.

8 april 2008

Öppettider 2008

6 april - 18 september

Söndagar 13-17
17 maj Turista Hemma 11-17
18 maj Ekomuseets dag och Turista Hemma 11-17
24 maj Veterantraktorrally kl 10-16

1 juni - 24 augusti

Tisdag - fredag 10-16
Söndag 13-17
20 juli Ekomuseets dag 13-17

Gruppbesök kan göras på andra dagar och tider efter överenskommelse.

19 mars 2008

De mest minnesvärda museibesöken 2007!
Eva Persson på Utställningsestetiskt forum besökte Berte Museum ‑ Livet på landet under hösten. Hon förmedlar nu sina intryck på deras hemsida. Hela artikeln med bilder kan du läsa här.

När jag tänker tillbaka på årets hundratal museibesök framstår fyra utställningar som särskilt minnesvärda. Det är inte en tillfällighet att jag hittade dem utanför huvudstaden. I Stockholm befinner sig de stora museerna ‑ de som borde ha till uppdrag att förnya utställningsmediet ‑ mitt i den stela maktens centrum. Är det detta som sätter stopp för utmanande och arga utställningar? Eller är det dessa museers aktningsvärda ålder, betydelsefulla historia och byråkratiska organisation som hindrar form- och innehållsexperiment? Kanske får centralmuseerna för mycket pengar ‑ relativt sett? I Slöinge, Varberg, Hudiksvall och Umeå, görs mycket intressanta sakutställningar för mycket mindre pengar än i Stockholm.
Bönder är vi alla är rubriken på text i entrén till Livet på landet, en stor, vidöppen, föremålsrik utställning i ett f.d ridhus i Slöinge, Halland. Och "alla har vi varit små", nynnar jag när jag känner igen nästan vart enda föremål från min barndom, hemma i stan och ute på landet hos mina kusiner. Är museet då bara en nostalgitripp för 50 plusar? Eller för mig i rollen av museikritiker en tillfällig oas med massor av föremål men inga montrar som skyddar dem och en reparationsverkstad för förvärvade men trasiga föremål öppen för museibesökarna.
Nej, Berte museum, som startade 1992 när kvarnägaren Anders Stenström upptäckte att han inte ville lämna några uttjänta jordbruksmaskiner till skroten, är mycket mer. Först och främst en skådesamling med sällan skådade föremålskrockar. Inte helt surrealistiska ty många är tänkbara i vardagslivet, men portföbjudna på (vanliga) museer. De blir till nattetid när museigrundaren får någon idé och tar sig en runda i museet. Både poetiskt och humoristiskt. Och handen på hjärtat (och för munnen), när blev ni sist berörd eller full i skratt på ett museum?
En arkitekt från Falkenberg ritade om det övergivna ridhuset till ett öppet museirum i två etager. Det ger en visuell överblick över livet på landet i hela dess bredd och alla dess skiftande former av arbete och (stunder av) fritid, ett taktilt, kantstött panorama över ett förgånget samhälle som få museer erbjuder idag. Ett sörgården kan man invända, men just det "kantstötta"‑ hundratals väl använda verktyg och slitna redskap, som man kan sätta i rörelse, tex den tungdragna mekanisk tvättmaskin i trä och järn eller smeka med handen, till exempel föremålen i stenhuggarens verktygslåda ‑ vittnar kännbart om att "livet på landet" upprätthölls med hårt, tungt och aldrig upphörande arbete. Arbetets monotomi och ära! De övergripande texterna, författade av ekarvinspirerade etnologen Bengt Svensson är heller inte ute efter att skildra några idyller.

20 januari 2008

Nyheter 2015   Nyheter 2014   Nyheter 2013   Nyheter 2012