logga
 
kvist
Ordspråk


Länk till den goda jorden


Länk till Ekomuseum


Länk till Falkenbergs Turistbyrå


Länk till Halland.se

 
top

Nyheter 2009

2015   2014   2013   2012   2011    2010   2008   2007

Julöppet på Berte Museum

Berte Museum kommer att ha öppet för en julsöndag den 6 december mellan kl 13 och 17.

Vill du skriva ut affischen i A4-format kan du hämta den här.

12 november 2009

Bokpresentation på Berte Museum

Idag presenterade förlag Utsikten boken "Jul i Halland" på Berte Museum för media. Stefan Gustafsson och Lars Grimbecks bok innehåller ett myller av berättelser om kända och okända julseder förr och nu. Intressant och lärorik läsning varvas med massor av härlig julnostalgi i ord och bild. En del av fotografierna i boken är tagna på Berte Museum.

Hallandsposten publicerade artikeln "Hallands jultraditioner i ny bok".

Jul i Halland

Författarna kommer att finnas på Berte Museum under julsöndagen den 6 december mellan kl 13 och 17, då det även finns möjlighet att köpa boken.3 november 2009

Pippi lånar grejer på Berte Museum

Berte Museum har lånat ut skolplanscher till Lisebergsteaterns jullovsföreställning Pippi Långstrump firar jul som sätts upp av Kålle Gunnarsson.

31 oktober 2009

Veterantraktorplöjning

Den lokala veterantraktorföreningen Veterantraktorklubben Väst 96 arrangerade plöjning med veterantraktorer på Tyskatorpet, Laholm den 3 oktober. Missade ni detta får ni möjlighet att njuta av arrangemanget i följande youtube-film.6 oktober 2009

Indiansommar

Berte Museum - Livet på landet avslutade årets öppethållande söndagen 27 september. Håkan Schütt fanns på plats under dagen med ett indiantält. Han berättade om sin resa bland Montanas Cheyenneindianer under hösten. Besökarna fick smaka på frybread och kunde köpa sig en egen drömfångare.

Indian


27 september 2009

Säsongsavslutning

Berte Museum - Livet på landet avslutar årets öppethållande på söndag 27 september. Museet är öppet mellan kl 13 och 17. Det blir en guidad rundvisning i utställningarna kl 14. Under dagen finns ett indiantält på området med vår egen indian Håkan Schütt på plats. Han berättar om sin resa bland Nordamerikas indianer under hösten. Det går att smaka på frybread och köpa sig en egen drömfångare.

Lagom till säsongsavslutningen har vi även fått in ett nytillskott i utställningarna. Det är en traktorgrävare konstruerad av Sven Johansson från Tvååker och senare boende i Vessigebro. En 50-årig halländsk teknikhistoria.

Vi tar även i fortsättningen emot bokade grupper på minst 15 personer alla dagar, bara vi har möjlighet att ta emot er.

24 september 2009

Öppettider i september

Berte Museum - Livet på landet har följande öppettider i september:

Torsdagar kl 10 - 16 samt söndagar kl 13 - 17.
Lördagen den 5 september kl 10 - 17.

På vardagar under dagtid finns vi oftast på plats. Ring på telefon 0346 ‑ 405 13 så ger vi besked om vi kan ta emot besök.

Grupper på minst 15 personer kan boka besök alla dagar, bara vi har möjlighet att ta emot er.

30 augusti 2009

Radio Halland sände direkt från Berte Museum

Idag gästade Radio Halland Berte Museum - Livet på landet och sände två inslag direkt från museet.

18 augusti 2009

Besöksrekord under juli

Under juli har 1608 personer besökt Berte Museum ‑ Livet på landet i Slöinge. Det är drygt 500 personer mer än under föregående år, en ökning med ca 50 %. Endast den fantastiska museisommaren 2007 kan mäta sig med årets siffror, då det kom knappt 1500 besökare under juli.

Det ökande besöksantalet gläder oss mycket liksom alla positiva omdömen vi får av våra besökare. För dem fungerar museet som en nostalgigenerator och en minnesframkallare. Många av våra besökare blir förvånade över museets storlek, föremålsrikedom och välordnade utställningar.

3 augusti 2009

Välbesökt Ekomuseets dag

Inte mindre än 124 besökare kunde Berte Museum ‑ Livet på landet räkna in under den andra av årets Ekomuseets dagar. Museet var lagom till dagen prydd med en ny fasadskylt i smide tillverkad av Wolfgang Feldhusen på Metalltid Konstsmide och Metalldesign i Årstad.

Skylt Berte Museum


Ett tjugotal av besökarna tog tillfället i akt och följde med på den guidade rundvisningen i utställningarna och fick höra historien om hur museet kom till, lite jordbrukshistoria och några historier om föremålen på museet. Inget av detta kunde riktigt konkurrera med det som hände i kohagen just utanför museientren mitt på dagen. En liten nyfödd kalv tog sina första stapplande steg och tittade förundrat på de museibesökare som upptäkt honom när de var på väg in i museet. Kameran låg givetvis i tryggt förvar hemma när den borde ha dokumenterat den lyckliga tilldragelsen.

Man vet aldrig vad man kan få komma att se om man gör ett besök på Berte Museum ‑ Livet på landet.

19 juli 2009

Ekomuseets dag 19 juli

Hela programmet för Ekomuseets dag 19 juli

15 juli 2009

Succé för TEMA‑dag till Anders minne

Söndagen den 28 juni arrangerade Berte Museum ‑ Livet på landet i Slöinge en TEMA‑dag till Anders minne. Anders Stenström som var museets skapare och den som samlat in huvuddelen av museets föremålssamling dog hösten 2008.

Trots en gassande sol och pressande högsommarvärme kom det drygt 200 besökare till Berte Museum ‑ Livet på landets TEMA‑dag till Anders minne. En av de största publikdagarna på Berte Museum - Livet på landet sedan museiinvigningen för dryga sju år sedan.

Besökarna tog del av guidade visningar av museet och Berte Qvarn. De tittade in i Berte Qvarns arkiv som hölls öppet av Hallands Näringslivsarkiv och fick för första gången möjlighet att se föremålen i det gamla svinhuset där Anders Stenström för 17 år sedan började samla på jordbruksredskap och maskiner.

Två föreläsningar stod på programmet. Sven‑Olof Olsson från Högskolan i Halmstad och Hallands Näringslivsarkiv talade om hur tröskningen i Slöingebygden förändrades vid sekelskiftet 1900 och följdes av Pablo Wiking-Faria från Länsmuseet Varberg som försökte besvara frågan; Var laga skifte viktigt för bönderna i Halland?

Veterantraktorklubben Väst-96 arrangerade en spindelorientering och hjälpte till att transportera besökare med traktor och vagn mellan de olika arrangemangen. Det fanns också möjlighet att jämföra en ny John Deere från Hallands Frökontor med en av museets gamla John Deeretraktorer.

DenGodaJorden informerade om sin verksamhet i ett indiantält, Falkenbergs Naturskyddsförening visade växter och informerade och även Ekomuseum nedre Ätradalen fanns på plats och en av Ekomuseets medlemmar smeden Wolfgang Feldhusen från Årstad visade upp sina smideskunskaper.

TEMA-dagen fick ett så gott mottagande av besökarna att vi redan nu kan utlova en uppföljning till kommande år. Berte Museum - Livet på landet förbereder sig nu för att ta emot alla turister som vill få en upplevelse vid sidan av salta bad och värmande sommarsol.


Wolfgang Feldhusen John Deere traktor
Smeden Wolfgang Feldhusen och John Deeretraktorer


29 juni 2009

TEMA-dag till Anders minne

På söndag 28 juni arrangerar Berte Museum - Livet på landet en TEMA-dag till Anders minne. Hela programmet kan du se här.
För parkering hänvisar vi till samåkningsparkeringen och därefter till parkeringen söder om Berte Qvarn. Ingen parkering tillåts på museiområdet. Det går att åka traktor och vagn från Berte Qvarn till Berte Museum, via gamla svinhuset.

23 juni 2009

Radio Halland besökte oss idag.

Nisse Gunnarsson på Radio Halland gästade Berte Museum - Livet på landet idag, samtidigt som två bussgrupper besökte oss. Han fick en pratstund med några besökare framför lanthandelsmiljön och museiföreståndare Bengt Svensson.


23 juni 2009

Museimannen och miljökämpen Anders Stenströms minne hedras.

Berte Museum ‑ Livet på landet arrangerar på söndag 28 juni en TEMA-dag till Anders Stenströms minne. Anders var initiativ- tagaren till museets tillkomst och den som samlat på sig större delen av de föremål som ingår i Berte Museum - Livet på landets samlingar. Efter hans bortgång hösten 2008 drivs nu museet vidare av familjen Stenström med Bengt Svensson som ansvarig för den dagliga driften.

TEMA-dagen vill vi ska spegla bredden i Anders engagemang där familjeföretaget Berte Qvarn och Berte Museum - Livet på landet står i centrum. Hans ledord var att för att kunna fatta kloka beslut för framtiden måste vi vända blicken bakåt och lära av historien. Vi vill även lyfta fram hans stora miljöengagemang genom att ge plats för de föreningar där han var engagerad att visa upp sig, som till exempel DenGodaJorden, Falkenbergs Naturskyddsförening, Intresseföreningen Ekomuseum nedre Ätradalen och Miljöforum Halland.

Dagen till ära visas för första gången det gamla svinhuset där Anders började placera sina insamlade jordbruksmaskiner. Unikt är även att Berte Qvarns arkiv är öppet för allmänheten genom Hallands Näringlivsarkivs försorg. Det blir möjlighet att jämföra dagens traktorer med gårdagens. Det blir dessutom föreläsningar, veterantraktorer, indian, smide, försäljning av glass och grillat.

Till Anders minne arrangerar Falkenbergs kommun, Region Halland och Länsstyrelsen Halland torsdagen 25 juni ett seminarium "Den halländska åkerjorden ‑ för en hållbar framtid! Med seminariet vill Falkenbergs kommun med flera organisationer hedra Anders Stenströms minne. En av hans stora insatser var grundandet av den ideella föreningen DenGodaJorden, med målet att bevara den livsviktiga åkermarken för våra efterkommande generationer.

Hela programmet kan du hämta här
Vi reserverar oss för eventuella förändringar i programmet.

22 juni 2009

Guidade visningar på Berte Museum

Vi kommer vid fyra tillfällen arrangera guidade visningar ute i utställningarna. Det är under de båda Ekomuseets dagar som infaller söndagarna 31 maj och 19 juli och starttiden är 13.00. Dessutom på onsdagarna 1 och 29 juli, med start kl 14.00. Det blir en kortare presentation av Berte Museum - Livet på landet och en guidad rundvandring i utställningarna.

10 maj 2009

Succépremiär på Berte Museum

I söndags den 5 april var det säsongspremiär på Berte Museum ‑ Livet på landet. Dagen till ära hade museet ett specialerbjudande för Hallands Nyheters och Hallandspostens prenumeranter. Femtio personer fick gratis entré med guidad visning av museet. Utöver dessa kom det ytterligare trettio besökare som tittade på museet på egen hand. Det var premiär för guidad visning ute i själva museilokalen. Alla bokade grupper får en introduktion till museet där vi berättar om museets tillkomst, en eldsjäls arbete för vår miljö och en familjs företagaranda. Ett uppskattat fördrag som blandar skratt och allvar. Sedan får de gå runt på egen hand i utställningarna.

Visningen i söndags blev mycket uppskattad och efterfrågan visade sig vara mycket stor. Därför har vi beslutat att lägga in sådana visningar under Ekomuseets dagar 31 maj och 19 juli. Vi ska även planera in flera visningar under sommaren. Dagar och tider kommer att presenteras här på vår hemsida längre fram.

Lagom till premiären kunde vi också visa upp en nyuppförd miljö med en smedja. I anslutning till den finns också en utställning med allehanda verkstadsmaskiner. Ett eldorado för den teknikintresserade.

7 april 2009

Välkommen till en KulTur i Halland

Nio besöksmål i Halland med pedagogisk verksamhet har börjat ett samarbete som i ett första steg tagit form i en ny broschyr under namnet KulTur - upptäck kultur, natur och teknik i Halland. Den lanserades på TUR-mässan och fick ett mycket positivt mottagande bland mässbesökarna.

Omslag KulTur i Halland


Ta en KulTur i Halland och upptäck allt som finns att göra för barn, unga, skolklasser och familjer!

Mellan sol, sand och härliga bad finns upplevelser och kunskaper runt hörnet. Det handlar om kulturhistoria, naturupplevelser och teknik i världsklass.

Hos oss kan du besöka en medeltida borg och en 1600-talsfästning i Varberg, titta in i 1700-talets bondestuga i Äskhults by och besöka herrskapsfolket på det fina slottet Tjolöholm. Gå runt på Berte Museum ‑ Livet på landet, som är fyllt med saker som mormor och farmor känner igen från sin barndom.

Halland har också ett unikt världsarv, en radiostation med tekniklabb. På Getterön finns ett naturum där det är nära till fåglarna och på Fjärås märkliga och mäktiga bräcka fi nns ett naturum till. Varberg, Falkenberg och Halmstad har fina kulturhistoriska museer med samlingar från hela historien.

Gemensamt för oss är att vi erbjuder guidade turer och evenemang där du själv får vara en del av historien. Det är en resa i tid och rum med kunskaper och upplevelse i fokus!

Välkommen på kunskapsresan, en KulTur i Halland!

Broschyren kan du hämta här eller på www.kulturihalland.se. Vill du ha broschyren på papper eller ett blad med besöksmålens program, kontakta oss på info@bertemuseum.se.

30 mars 2009

Radio och Tv-tips

I Sveriges Radio P1 kan man nu lyssna på programmet "Ting" som sänds måndagar kl 10.03 med repris tisdagar kl 00.03 och lördagar kl 12.05. Varje program tar sin utgångspunkt i ett speciellt ting, ett ting som har sin egen historia. Programmet vrider och vänder på våra vardagsföremål och ser dem på nya sätt. Programmet letar fram okända historier bakom våra vanliga prylar. Hittills har bl a skrivmaskinen och dammsugaren varit uppe på tapeten. Klicka här.

Sveriges Television sände under hösten programserien "Din plats i histrorien". Hemsidan för Din plats i historien är en samlingsplats för historier och skrönor som säger något om vårt liv förr och nu, om platser och människor, händelser och ögonblick, sedda ur berättarnas synvinkel. Alla åtta programmen plus mycket annat bakgrundsmaterial går att nå via programmets hemsida. Klicka här.

17 januari 2009

Nyheter 2015   Nyheter 2014   Nyheter 2013   Nyheter 2012
Nyheter 2011    Nyheter 2010   Nyheter 2008   Nyheter 2007


  Länk till Facebook     Telefon: 0346-405 13  |   E-Post: info@bertemuseum.se
Länk till första sidan