logga
 
kvist
Ordspråk


Länk till den goda jorden


Länk till Ekomuseum


Länk till Falkenbergs Turistbyrå


Länk till Halland.se

 
top

Nyheter 2010

2015   2014   2013   2012   2011    2009   2008   2007

Julsöndagen inställd

Vi kommer inte arrangera någon julsöndag i år.

18 november 2010

Berte Museum på TV4 Halland

TV4 Halland gjorde ett inslag igår på Berte Museum - Livet på landet apropå att 50 öringen kommer att försvinna. Johan Dahnberg från Länsmuseet Halmstad var med och gav lite perspektiv på händelsen.

30 september 2010

Film från tröskdagen29 september 2010

Halländskt jordbruk i nytt ljus.
Pablo Wiking-Farias doktorsavhandling "Freden, friköpen och järnplogarna" finns nu till försäljning på Berte Museum - Livet på landet.

Vi säljer även den fantastiska boken "Från stall till maskinhall" om jordbruksmaskinernas utveckling. 27 september 2010

Tröskdag

Vi kommer att arrangera en tröskdag söndagen den 26 september. Från kl 14 tröskar vi med vår stora Munktelltröska och en stifttröska som drivs av en hästvandring. Hallands Frökontor visar upp en ny John Deere skördetröska. Museet är öppet mellan kl 13 och 17. Vi bjuder på kaffe och glassbåt. Entré: vuxna 60 kr, tonåringar 20 kr, barn fri entré.

Ladda ned affischen här.

I samband med SM-plöjningarna i Asige kommer vi att ha öppet lördagen den 2 och söndagen den 3 oktober mellan kl 9 och 16.

11 september 2010

Traktorspaning i Ätradalen

Tidskriften Traktor var i början av sommaren på traktorspaning i Ätradalen. De passade då på att ta sig en titt på Berte Museum - Livet på landet. Så här skriver de i senaste numret 4-2010.

Vi började vår spaning i Slöinge för vi hade tips om det fina museet där. Berte museum heter det och är ett fantastiskt nostalgimuseum. Om man räknar antalet föremål blir det femsiffriga tal och sett till maskinsidan blir det tresiffriga.
Det före detta ridhuset är på 1.000 kvadratmeter och dessutom delvis i två plan. Här ryms ett helt lanthandelsmuseum och en komplett skolsal -vilka planscher- bland annat. Självklart finns här ett tjugotal traktorer, men också de flesta redskap och andra maskiner en gård hade för 50, 60 år sedan. Vi imponeras av att även den totalt oinvigde förstår vad han eller hon tittar på. I stort sett allt är skyltat med bra information.
Vi är glada för att vi inte har något spikat tidsschema, det hade spruckit totalt. Ändå känns det som att vi bara skummar över museet. Ett tips alltså; ha inget inbokat samma dag som ni gör ett besök på Berte museum.

10 augusti 2010

Succé för Olofs brödbakardag

Torsdagen 29 juli arrangerade vi Olofs brödbakardag. När Erik ger ax, ger Olof kaka heter det i det gamla talesättet. Det ville vi uppmärksamma genom en inspirationsdag där vi gav de halländska kvarnarna Berte Qvarn och Limabacka kvarn möjlighet att presentera sina produkter och bjuda på provsmakning av de bröd man kan baka av deras mjöl. Sara Wennerström brödbloggare på www.sarabakar.se visade vildjäst och surdeg samt knådning och uppslagning av ett ljust dinkelbröd. Hon hade fullt upp under dagen och inte en ledig stund.

Vildjäst       Sara Wennerström


All surdeg och alla recept tog slut. Det såldes mjöl i parti och minut. Efteråt kunde de intresserade följa med Sara hem och titta på brödbakningen i stenugnen och låta sig smaka av det nygräddade brödet. Läs hennes egna tankar om brödbakardagen här.

Vi visste att intresset för bröd och surdeg var stort men inte anade vi att denna brödbakardag skulle locka mer än 250 besökare till Berte Museum - Livet på landet. Nytt besöksrekord när det inte gäller dagar med många gruppbokningar.

Berte Museum - Livet på landet har i år en besöksökning med drygt 10 procent i förhållande till föregående år som var det bästa hittills under museets åtta år.

31 juli 2010

Olofs brödbakardag torsdag 29 juli

Torsdagen 29 juli mellan kl 12 och 16 arrangerar vi Olofs brödbakardag. När Erik ger ax, ger Olof kaka heter det i det gamla talesättet. Det vill vi uppmärksamma genom en inspirationsdag där vi presenterar de halländska kvarnarna Berte Qvarn och Limabacka kvarns produkter och bjuder på provsmakning av de bröd man kan baka av deras mjöl. Ulvanstorps tunnbrödsbod finns på plats och bakar smakprov och säljer tunnbröd. Sara Wennerström brödbloggare på www.sarabakar.se visar vildjäst och surdeg, samt efter kl 16 kan man se henne baka i stenugnen på Ågatan 2 i Slöinge.

Under dagen arrangeras det även marknad i Slöinge på ridbanan i samhället.

Affisch hittar du här.

24 juli 2010

Ekomuseets dag 25 juli

Söndagen 25 juli arrangerar Ekomuseum nedre Ätradalen Ekomuseets dag. Berte Museum - livet på landet har öppet mellan 11 och 17, det blir en guidad visning i utställningarna kl 14.

Hela programmet hittar du här.


24 juli 2010

Fotoutställning Sommarlov och djurliv

Vi visar fram till den 31 augusti fotoutställningen "Sommarlov och djurliv". Ett urval av bygdefotografen Rune Öbergs bilder från 1950-talet i norra Halland.

Barn på häst


I utställningen visar vi bilder från barnens sommarlov och djurlivet på gården i Ölmevalla. Rune Öberg hade en förmåga att fånga vardagslivet i sina bilder.

15 juli 2010

Program till TEMA-dagen klart

Du kan ladda ned en affisch med hela programmet här

23 juni 2010

Program TEMA-dag till Anders minne 27 juni kl 11-17

Nu börjar programmet för vår TEMA-dag till Anders minne ta form.
11.00 Guidad visning i utställningarna på Berte Museum - Livet på landet
12.00 Guidad visning i Berte Qvarn
13.00 Föreläsning i kafeet på Berte Museum. "Att bygga och bo vid vatten." Industrihistoriker Bengt Spade talar och visar bilder om vattnets betydelse.
14.00 Guidad visning i utställningarna på Berte Museum - Livet på landet
15.00 Guidad visning i Berte Qvarn
16.00 Guidad visning i utställningarna på Berte Museum - Livet på landet
Det gamla svinhuset där Anders började samla är öppet för besökare under hela dagen.
Indiantält med indian på museigården.
Traktor och vagn transporterar besökare mellan museet, kvarnen och det gamla svinhuset.

18 juni 2010

Nyheter i museibutiken
Vi säljer nu handgjorda chokladpraliner från Suseå choklad och örtkryddor från Örtodlarna Halland. Lokalproducerat med hög kvalitet.

Även i bokhyllan finns också några nyheter till försäljning. Även detta lokalproducerat.

Pablo Wiking-Farias avhandling "Freden, friköpen och järnplogarna" Drivkrafter och förändringsprocesser under den agrara revolutionen i Halland 1700-1900.

"Glass på svenska" Historien om SIA Glass och tankarna bakom glassproduktionen. En 440-årig familjetradition av närproducerade, högkvalitativa livsmedel.

Lars Wikanders "Skuggan av Zofia" Den unga polskan Zofias väg från koncentrationslägret, via uppsamlingsläger i Heberg till graven i Falkenberg.

15 juni 2010

Program Ekomuseets dag 30 maj
Tyvärr har det blivit ett fel i annonsen. Den guidade visning som det står ska hållas på Berte Museum - Livet på landet kl 11 gäller Berte Qvarn.

Klicka här så får du upp programmet till Ekomuseets dag.


28 maj 2010

Ekomuseets dag 30 maj
Söndagen den 30 maj arrangeras Ekomuseets dag i Ekomuseum nedre Ätradalen. På Berte Museum - Livet på landet har vi öppet mellan kl 11 och 17. Bengt håller en guidad visning ute i utställningarna kl 14.
Under dagen visar vi Småhusbyn från Slöinge, en gård med alla dess hus i miniatyr med inredning. Berte Museum - Livet på landet visar även ett av våra senaste och finaste nytillskott. Det är en modell av en kringbyggd hallandsgård från Skottorp i södra Halland. Vi lyfter på taken så att ni kan titta in och beundra ett fantastiskt arbete.

20 maj 2010

Betessläpp
Söndagen den 9 maj kom Berte gårds mjölkkor ut på färskt bete för första gången i år.

Kor


Mjölkkorna kan besökare nu se precis utanför entrén till museet så gott som dagligen.

10 maj 2010

Renoveringsobjekt
Under förra veckan började tre entusiaster att ge sig i kast med ett renoveringsobjekt på Berte Museum - Livet på landet.

Bindare


Det är en självbindare från Westeråsmaskiner med namnet Aktiv som ska få en ansiktslyftning för att till hösten åter slå havre ute på fälten. Havre som sedan ska tröskas vid en tröskdag i september på Berte Museum - Livet på landet. Sällan har jag sett tre så glada pensionärer.

10 maj 2010

Påsklovsöppet
Under påsklovet kommer Berte Museum - Livet på landet att ha extra öppethållande onsdagen 7 april och torsdagen 8 april mellan kl 13 och 16. Ett ypperligt tillfälle för farföräldrar och morföräldrar att ta med barnbarnen på en resa tillbaka i tiden. Med hjälp av våra föremål och sina egna minnen får de möjlighet att ge en levande bild av livet på landet förr.

27 mars 2010

Informationsblad för grupper
Vi har tagit fram ett informationsblad för bussbolag, föreningar och andra grupper som är intresserade av att hitta ett nytt spännande besöksmål.

Vill du skriva ut infobladet eller skicka det vidare digitalt kan du ladda ned det här.

27 mars 2010

Säsongspremiär Påskdagen 4 april
Vill du skriva ut affischen i A4-format kan du hämta den här.

10 mars 2010

Årets Arbetslivsmuseum
Arbetsam kommer att utse Årets arbetslivsmuseum 2010 som ett försök att tacka och uppmuntra alla dessa fantastiska kulturarvsbevarare. Utan deras arbete hade vi inte lika många historier att berätta och lika många smultronställen att besöka.
Läs mer här.

6 mars 2010

Lär-känna-din-by kurs på Berte Museum
Tisdagen den 16 mars kl 18.00 är ni välkomna till Berte Museum för en kartkväll om byarna Toarp, Berte och Stenstorp. Det är arkeolog Lena Berglund och biolog Kristin Ovik som med utgångspunkt i historiska kartor, litteratur och inventeringar hjälper oss att få fram en föreställning av hur landskapet var organiserat före jordbruksskiftena, tillbaka till istidens slut och vilka spår som finns kvar idag. Kursen kommer sedan att fortsätta med någon eller några fältvandringar.
Anmälan på 0346 - 405 13.

3 mars 2010

Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens enhet för de areella näringarnas historia har givit sitt första nyhetsbrev.

9 februari 2010

Nyheter 2015   Nyheter 2014   Nyheter 2013    Nyheter 2012
Nyheter 2011    Nyheter 2009   Nyheter 2008   Nyheter 2007


  Länk till Facebook     Telefon: 0346-405 13  |   E-Post: info@bertemuseum.se
Länk till första sidan