logga
 
kvist
Ordspråk


Länk till den goda jorden


Länk till Ekomuseum


Länk till Falkenbergs Turistbyrå


Länk till Halland.se

 
top

Nyheter 2011

2015   2014   2013   2012    2010   2009   2008   2007

God Jul och Gott Nytt År

Julkort


21 december 2011

Hantverk på julsöndagen

Utställare


Käthe Norborgs julkort kan ni hitta här.
Ingeborg Ruijter säljer julgranskulor på Byvägen 4 i Ugglarp.

13 december 2011

Artikel om julsöndagen

Hallands Nyheter publicerade idag en artikel om vår julsöndag.

Tidningsartikel


12 december 2011

Julsöndag 11 december

Söndagen den 11 december öppnar vi upp ett julsmyckat museum. Vi visar en utställning med Käthe Norborgs julkort och några av korten kommer även att finnas till försäljning. På plats finns även några lokala hantverkare som visar och säljer sina alster.

Den 10 och 11 december arrangeras det även tomtepromenad i Eftra.

Affisch för tomtepromenaden hittar du här.

Affisch julsöndag


3 oktober 2011

Tröskdag söndag den 2 oktober

Söndagen den 2 oktober mellan kl 13-17 arrangerar vi en tröskdag då vi visar tröskning på gammalt vis. Vi visar tröskning med stort stationärt Munktell tröskverk. Vi visar hästvandringsdrivet stifttröskverk och självbindare från Westeråsmaskiner.

Ladda ned affischen här.

På filmen nedan kan du se hur det såg ut vid förra årets tröskdag.17 augusti 2011

Film från TEMA-dagen till Anders minne2 augusti 2011

Baksuccé på muséet

Vid Olofs brödbakardag på Berte museum - Livet på landet under fredagseftermiddagen betalade inte mindre än 331 personer entré, En siffra som överträffade alla högt ställda förväntningar. Det är det högsta besöksantalet under en enskild dag på muséet. Förra årets brödbakardag lockade 240 personer, mycket tack vare att det arrangerades marknad i Slöinge samma dag.

Utställarnas korgar med smakprov tog slut och det såldes bröd och mjöl i parti och minut. Kring Slöinges egen brödbakardrottning Sara Wennerström flockades besökarna som flugor kring en sockerbit. Det luktades på surdegskulturer och visades hur man gör surdegsbröd. Efter fyra timmars konstant brödprat togs degarna med hem till Solhaga stenugnsbageri där den uppvärmda stenugnen väntade.

Deltagande utställare:

Berte Qvarn Limabacka kvarn
Berte Qvarn                  Limabacka kvarn


Solhaga stenugnsbageri                    Ulvanstorps tunnbrödsbod
Solhaga stenugnsbageri / Sara bakar   Ulvanstorps tunnbrödsbod


29 juli 2011

Olofs brödbakardag 29 juli kl 12-16

När Erik ger ax ger Olof kaka säger det gamla talesättet. På Olofdagen den 29 juli arrangerar vi därfär Olofs brödbakardag på Berte Museum ‑ Livet på landet. Det blir en inspirationsdag för alla brödbakare. Besökare får träffa Malin Hansson produktutvecklare på Berte Qvarn, Bengt Nybergh, mjölnare på Limabacka kvarn, Sara Wennerström på Solhaga Stenugnsbageri samt Bo o Marita Bengtsson på Ulvanstorps tunnbrödsbod. Det blir provsmakning, försäljning av mjöl och bröd.
Entré: Vuxna 70 kr, tonåringar 20 kr och barn fri entré.

Sara skriver mer om bakardagen och vad man kan göra i Slöinges omgivningar på sin blogg.

Affisch hittar du här.

24 juli 2011

Bloggare om museet

Bloggaren Miras mirakel har publicerat ett inlägg med gott om foton efter ett besök hos oss. Hitta bloggen här

22 juli 2011

Ökning av besökssiffror med 50 %

När vi summerar de tre senste veckorna efter midsommar som utgör inledningen av semestersäsongen så konstaterar vi en ökning av spontanbesökare på 50%. Från förra årets 487 besökare till årets 754.

Radio Halland uppmärksammade detta med ett inslag om vår sommarutställning "Med kamera och dynggrep".

20 juli 2011

Ekomuseets dagar 16 o 17 juli

Berte Museum - Livet på landet visar fotoutställningen "Med kamera och dynggrep" samt en modell av den sista skyttebataljonen på Hallands regemente. Museet är öppet båda dagarna mellan kl 11 och 17. Båda dagarna är det en guidad visning i utställningarna kl 13.

På Berte Qvarn är det en guidad visning söndagen den 17 juli kl 11.00, samlig vid kvarnkontoret. Ladda ned programmet för Ekomuseets dagar här.

14 juli 2011

TEMA-dag till Anders minne 26 juni kl 11‑17

Ladda ned affischen här.

22 juni 2011

Fotoutställning "Med kamera och dynggrep"

Berte Museum ‑ Livet på landet visar under sommaren fotoutställningen "Med kamera och dynggrep". Ett urval svartvita fotografier tagna av Rune Öberg från Ölmevalla i norra Halland under 1950-talet Rune Öberg var lantbrukare som även dokumenterade livet på familjens gård i Ölmevalla. Han räknas som en av de förnämsta bygdefotograferna i landet. Vi visar arbetsbilder från en tid då det tunga kroppsarbetet ännu var ständigt närvarande men också det arkadiska lugnet.

Bindare Dynggrep Mjölksilning
Foto: Rune Öberg/Hallands kulturhistoriska museum


Med texter ur boken med samma namn ger utställningen en bra bild av en tid inom jordbruket som idag endast är ett nostalgiskt minne.

Utställningen visas från 1 juni till 31 augusti. Tisdag ‑ fredag kl 10‑16, samt söndag kl 13‑17.

Utställningen är producerad av Hallands kulturhistoriska museum.

29 maj 2011

Berte Museum på ArrivalGuides

Berte Museum - Livet på landet finns nu med på ArrivalGuides för såväl Falkenberg/Ullared som Halmstad. Där hittar ni turistinformation för respektive område.

Arrival Guide FalkenbergUllared Arrival Guide Halmstad


26 april 2011

Plastkassar i etnologisk studie

På Berte Museum ‑ Livet på landet hade vi idag besök av etnologistudenten Pernilla Hjelt på Lunds universitet. Hon läser C-kursen och ska skriva en uppsats om bärkassar i plast. Genom en kurskamrat med rötterna i Slöinge hade hon fått nys om att det skulle finnas en samling med plastkassar på Berte Museum.

På förmiddagen intervjuade hon Inga-Britt Tengwall som är personen bakom samlingen. När hon drev Slöinge lanthandelsmuseum visade hon samlingen vid några tillfällen. När hon stängde museet för gott 2004 köpte Anders Stenström på Berte Museum ‑ Livet på landet hela hennes samling, däribland plastkassarna, och den hamnade i flyttlådor på vårt loft.

Idag visade äntligen någon intresse för dem och de fick lufta sig när Pernilla under någon dryg timma botaniserade bland plastkassar av olika storlek och utseende. En del av dem dokumenterades med kamera. Men tiden medgav endast ett mindre urval av de totalt cirka 2 000 plastkassarna.

Etnologer är en speciellt släkte som har en förmåga att lyfta fram det allra mest vardagliga och det för givet tagna i samhället. I museernas dolda vrår letar de fram föremål som få av oss övriga skulle bry oss om och gör akademiska studier av dem. Det är med spänning vi ser fram mot resultatet av denna C-uppsats och vem vet kanske hennes intresse leder fram till en utställning framöver.

6 april 2011

Program 2011

Vi har börjat planera för årets program. TEMA-dagen till Anders minne kommer att arrangeras söndagen 26 juni. Ekomuseets dagar arrangeras i år helgen 16-17 juli. På Olofdagen 29 juli blir det Olofs brödbakardag även i år. Någon söndag i september upprepar vi succén med Tröskdag och en söndag i början av december blir det Julsöndag på museet.

Under sommaren kommer vi att visa fotoutställningen "Med kamera och dynggrep", ett urval av Rune Öbergs arbetsbilder från 1950-talet i Ölmevalla.

14 mars 2011

Infoblad för bussresor

Vi har tagit fram ett infoblad för bussresearrangörer. Ladda ned infobladet här.

10 mars 2011

Nyheter 2015   Nyheter 2014   Nyheter 2013   Nyheter 2012
Nyheter 2010   Nyheter 2009   Nyheter 2008    Nyheter 2007


  Länk till Facebook     Telefon: 0346-405 13  |   E-Post: info@bertemuseum.se
Länk till första sidan