logga
 
kvist
Ordspråk


Länk till den goda jorden


Länk till Ekomuseum


Länk till Falkenbergs Turistbyrå


Länk till Halland.se

 
top

Nyheter 2013

2015   2014   2012   2011    2010   2009   2008   2007

Artikelregister över halländsk kulturhistoria

Nu kan den halländska hembygdsrörelsen presentera ett artikelregister ur tidningen I Halland från år 2000 till 2012. I registret finns utvalda artiklar tidigare publicerade i tidningen I Halland och som handlar om byggnadshistoria, lokalhistoria, äldre lokalhistoria kultur, seder och sägner, odling och natur och kultur. Här kan du få mer fakta och inspiration om halländsk kultur. Registret hittar du här

3 december 2013

Höstlovsöppet

Under höstlovet har vi öppet torsdag 31 oktober och fredag 1 november kl 10-16. Ta med barn och barnbarn på en utflykt till livet på landet förr i världen. Vandra runt bland jordbruksmaskiner, hantverksverkstäder, skola och lanthandel och berätta om livet på landet när ni växte upp. En nostalgitripp för äldre och en historielektion för yngre. Utställningshallen är ej uppvärmd men kaféet med pappersbonader mm fungerar som värmestuga.

Utförsäljning av resterande lager av mjöl och glass. Först till kvarn...

28 oktober 2013

Artikel i Kvällsstunden

Veckans nummer av Kvällsstunden innehåller en artikel om en rundresa i mellersta Halland, med ett besök på Berte Museum - Livet på landet.

Läs artikeln här.

10 september 2013

Höstöppet på museet

Imorgon fredag 30 augusti är sista dagen med officiellt vardagsöppet på museet. Vi kommer att finnas på plats för det mesta även under september och släpper gärna in besökare även då. För att vara på den säkra sidan så ring först 0346-40513. Söndagar har vi öppet kl 13-17 hela september. Grupper kan boka besök alla dagar efter överenskommelse, även efter september.

Våra sommarutställningar "Den som spar han har!" och "Surr kring kupan" kommer att finnas kvar till och med den 29 september.

29 augusti 2013

Tröskdag 25 augusti

Berte Museum – Livet på landet arrangerar på söndag 25 augusti kl 13-17 för tredje gången en Tröskdag. Med start kl 14 kommer tröskan att börja arbeta. Vi tycker det är roligt att få möjlighet att visa upp en del av våra klenoder i full verksamhet. Arrangemanget äger i år rum inne på museigården. Tröskdagen genomförs med hjälp av några glada pensionärer från Slöinge som sett till att vi kan köra med de gamla maskinerna. Tack vare deras kunskap och engagemang kan vi visa upp ett av arbetsmomenten från forna tiders jordbruk.

Vi kommer att visa upp tröskning på gammalt sätt med en stor stationär tröska av märket Munktell Mod MTC 3 1/2” från 1934. Tröskan kommer från gården Mossahagen i Ugglarp och är skänkt till museet av Urban Eriksson, Berg, Ugglarp. Det lär vara en av de senast använda stationära tröskorna i Halland, då den var i bruk in på 1970-talet. Havren som kommer att tröskas har tagits av med en självbindare från Westeråsmaskiner i Morgongåva. Detta arbetsmoment har dokumenterats på film. Se filmen här. Självbindaren kommer även den att visas upp under tröskdagen.

Vi visar också för första gången ett av museets senare nyförvärv, en JF påhängströska från tidigt 70-tal. Den första påhängströskan från danska JF kom i slutat av 1960-talet. Detta var ett försök att erbjuda ett billigt alternativ till den självgående skördetröskan. Påhängströskan kopplades ganska enkelt till gårdens egen traktor. Man fick en frontskärande tröska och bra arbetsmiljö – om traktorn hade hytt – till ett lågt pris. Trots det slog traktormonterade tröskor aldrig igenom. Ett skäl var nog att traktorn ofta behövdes till annat under en bråd skördeperiod.18 augusti 2013

Media om museet

Radio Hallands Solfångarna från Berte Museum

Inslag från TV4 Halland om Olofs brödbakardag

Sara på Solhaga stenugnsbagri bloggar om Olofs brödbakardag

Hallands Nyheter rapporterar från Olofs brödbakardag

1 augusti 2013

Olofs brödbakardag 2013

Berte Museum - Livet på landet arrangerade för fjärde året en brödbakardag på Olofdagen den 29 juli. Det gamla talesättet säger att när Erik ger ax så ger Olof kaka. Trots strålande solsken lät 160 besökare sig inspireras av de deltagande företagarna.


Limabacka kvarn och Berte Qvarn            Solhaga stenugnsbageri


Ulvanstorps tunnbrödsbod  Honungsbruket         Skogsgård

30 juli 2013

Olofs brödbakardag 29 juli 12-16

På måndag 29 juli kl 12-16 arrangerar Berte Museum – Livet på landet för fjärde året en brödbakardag på Olofdagen. Det gamla talesättet säger ju att när Erik ger ax, ger Olof kaka. Olofdagen var förr en av sommarens stora festdagar. Olofsmässa eller Olsmäss, var ursprungligen en katolsk högtid, som firades den 29 juli, tillägnad Olav den helige av Norge, som stupade i slaget vid Stiklestad denna dag år 1030.

De tidigare brödbakardagarna har varit veritabla publiksuccéer och vi hoppas att även i år kommer alla som är intresserade av brödbakning att ta tillfället i akt att inspireras av våra deltagare och lära sig mera om mjöl, bröd och bakning.Sara Wennerström från Solhaga stenugnsbageri kommer att finnas på plats och visa hur man kan forma bröd på olika sätt och informera om sitt bageri.

Berte Qvarn kommer att visa sitt mjölsortiment och sälja mjöl.

Bengt Nyberg på Limabacka kvarn bjuder på smakprov på bröd av äldre kultursädesslag.

Ulvanstorps tunnbrödsbod säljer tunnbröd och bakar för provsmakning.

Skogsgård, Getinge visar och säljer ekologiskt odlat mjöl från äldre spannmålssorter från egna odlingar.

Honungsbruket bjuder på smakprov och säljer honung och marmelad.

I museets utställningar visar vi bl a föremål från forna tiders brödbak. Vi visar även en utställning med grafiska blad av Björn Berg med brödbakningsmotiv.

26 juli 2013

Olofs brödbakardag 29 juli 12-16

En inspirationsdag för alla brödbakare.Du kan ladda ned affischen för utskrift här.

22 juli 2013

Ekomuseets dagar 20-21 juli

Kl 13 båda dagarna guidad visning i museets utställningar
På söndagen finns Honungsbruket på plats och säljer honungDu kan ladda ned affischen för utskrift här.

17 juli 2013

Surr kring kupan

Söndagen den 30 juni var det premiär för årets andra sommarutställning "Surr kring kupan" om bin och biodling.

Naturen är full av växter och djur som är till nytta för oss människor. De är beroende av varandra och vi är beroende av dem. En kunskap som få tar till sig idag.

           

Utställningen vill ge en inblick i binas fascinerande värld. Vilka är de och vad har de för sig i kupan? Vilken nytta har vi av dem? Du får även möta några som valt biodling som yrke. Kanske något även för dig?

Albert Einstein lär ha sagt: om alla bin i världen dör ut, så dör också mänskligheten efter fyra år. Så det finns all anledning för oss alla att se till att bina har det bra. Så att vi kan fortsätta att lyssna till surret kring kupan.

I utställningen visar vi foton tagna av Monica Ledel, Lustgårdens biodling i Halmstad. Hon har även skrivit boken "Honung - en kärleksförklaring till bina, honungen och livet" och artikeln "Yrkesbiodlare - ett livsstilsyrke" som utställningen till stor del baseras på. Boken finns nu till försäljning på museet.

Du kan ladda ned affischen för utskrift här.

1 juli 2013

TEMA-dag till Anders minne 30 juni

På söndag den 30 juni arrangerar vi vår årliga TEMA-dag till Anders minne mellan kl 11 och 17.

Du kan ladda ned affischen för utskrift här.25 juni 2013

Den som spar han har!

Berte Museum - Livet på landet har den 1 juni premiär för årets första sommarutställning "Den som spar han har!". En utställning om banksparande som tagits fram i samarbete med Falkenbergs sparbank, som lånat ut en stor del av det utställda materialet.

Den första sparbanken i Sverige bildades i Göteborg 1820. Falkenbergs sparbank startade sin verksamhet 1865. Den riktigt lokala sparbanken i museets närområde kom två år senare då Eftra sparbank bildades. Under 1950-talets era av sammanslagningar gick Eftra sparbank upp i Falkenbergs sparbank.

Svenska sparbanksföreningen bildade 1925 en propagandaavdelning för att öka sparandet i landet. Arbetet inriktade sig från starten mot skolbarn och en av de första åtgärderna var att ge ut tidskriften Lyckoslanten. Det som de flesta kommer ihåg från Lyckoslanten är serien Spara och Slösa som var oerhört populär. Lyckoslanten är en tidningen som fortfarande ges ut idag.Propagandaavdelningen tog också fram en mängd affischer med olika sparbudskap. I utställningen visar vi tolv av dessa affischer. De är producerade från slutet av 30-talet och fram till början av 60-talet. Affischerna berättar om olika sparformer och sparmål.

     

I utställningen lyfter vi även fram en liten samling med olika sparbössor. De så kallade hemsparbössorna tillhandahölls av framför allt sparbankerna i syfte att stimulera sparandet. Många banker lät tillverka speciellt utformade sparbössor som blev ett led i deras marknadsföring.

Ladda ned utställningsaffischen här

30 maj 2013

Artikel i Allt om Husvagn & Camping

Staffan Knutsson från tidskriften Allt om Husvagn & Camping gjorde ett besök på museet vid förra årets TEMA-dag till Anders minne, vilket nu resulterat i en helsida i senaste numret.14 maj 2013

Turista Hemma i Halmstad

På söndag den 12 maj arrangeras Turista Hemma i Halmstad. Även vi i södra Falkenberg har fått möjlighet att delta och kommer att ha öppet från kl 10 till kl 18. Vi arrangerar dessutom en guidad visning i utställningarna kl 14.
Mer info om Turista Hemma hittar du här

Samma dag är det kosläpp på Berte gård i Vastad. Kl 11.30 släpps korna ut på grönbete. Från kl 10.30 går det att göra besök i kalvstall och visningsrum. Kristoffer Stenström separerar grädde och kärnar smör.


Bengt Andersson provkör en separator ur museets samlingar.

10 maj 2013

TV-inslag från Berte Museum

Inför vårt 10-årsjubileum den 28 maj spelade Z-Vision in ett inslag som nu finns tillgängligt på YouTube.14 april 2013

Smygpremiär på Annandag Påsk!

Välkommen på en guidad visning i museets utställningar kl 14 på Annandag Påsk den 1 april.

Museiföreståndare Bengt Svensson berättar om museets historia och om utvalda föremål i utställningarna.

Pris: 100 kr per person inkl kaffe och kanelbulle.

Anmälan görs till info@bertemuseum.se
eller 0346-40513.
Max antal 30 pers.

16 mars 2013

Påskmarknad på Lilla Böslid

På lördag 23 och söndag 24 mars kommer vi att finnas på plats vid Påskmarknaden på Lilla Böslid söder om Halmstad. Vi kommer att visa ett urval av äggkoppar ur vår digra samling samt påskkort av Adina Sand.

Vi säljer nostalgipåskkort och påskbonader, samt ett mjölerbjudande från Berte Qvarn.

Mer information om Påskmarknaden hittar du här

21 mars 2013

Nyheter 2015   Nyheter 2014   Nyheter 2012   Nyheter 2011
Nyheter 2010   Nyheter 2009   Nyheter 2008   Nyheter 2007


  Länk till Facebook     Telefon: 0346-405 13  |   E-Post: info@bertemuseum.se
Länk till första sidan