logga
 
kvist
Ordspråk


Länk till den goda jorden


Länk till Ekomuseum


Länk till Falkenbergs Turistbyrå


Länk till Halland.se

 
top

Nyheter

2015   2013   2012   2011    2010   2009   2008   2007

God Jul och Gott Nytt År21 december 2014

Arkivens dag 8 november

Under Arkivens dag på lördag 8 november kl 11-14 på Falkenbergs bibliotek kommer Berte Museum-Livet på landet att visa utställningen Bondetåget 1914.

Kl 12 håller museiföreståndare Bengt Svensson ett föredrag utifrån utställningen Bondetåget 1914.

Läs mer om Arkivens dag i Falkenberg

5 november 2014

Bussresetidningar uppmärksammar Berte Museum

Både Resmål och Resforums senaste nummer innehåller redaktionell text om museet. I Resmål publiceras en artikel om Steninge där vi finns med som ett bussresemål i närhete. I Resforum ägnas en stor del av tidskriften åt Halland och i ett uppslag om Ekomuseum nedre Ätradalen syns museet med bild och en längre text om oss. Nu hoppas vi att bussgruppsbokningarna tar rejäl fart inför det kommande året och att vi riktigt många glada bussresnärer på vårt museum 2015.

Artikeln i Resforum hittar du här.

24 oktober 2014

Kulturarvsdagen 14 september

Kulturarvsdagen arrangeras söndagen den 14 september. På museet visar vi utställningen Bondetåget 1914 och kl 14 håller Bengt Svensson en introduktion till utställningen. Under eftermiddagen kommer vi även köra med ett litet stifttröskverk om allt går som det skall.11 september 2014

Sista chansen att se BRÖD

Nu är det sista veckan med utställningen BRÖD. På söndag den 31 augusti är det sista chansen att se den och då blir det guidade visningar av utställningen kl 14 och 15. Den planerade tröskdagen är inställd.

Utställningen om Bondetåget 1914 kommer däremot att finnas kvar hösten ut.

28 augusti 2014

Tröskdagen

Tyvärr måste vi ställa in årets tröskdag som vi planerat till den 31 augusti. Vädrets makter har gjort att vi inte har något att tröska.Lika illa som 1912 har det trots allt inte varit. Bilden är tagen den 24 augusti 1912 över Suseån vid Berte.

19 augusti 2014

Ekomuseets dagar 2-3 augusti

Under Ekomuseets dagar håller museet öppet mellan kl 11 och 17. Vi visar sommarutställningarna BRÖD - om brödets historia, traditioner och hantverk samt Bondetåget 1914. Det blir guidade visningar i museets utställningar kl 13 och 14 båda dagarna.

Hela programmet för Ekomuseets dagar kan du ladda ned här.30 juli 2014

Olofs brödbakardag

Olofs brödbakardag igår lockade drygt 120 besökare till museet i det vackra högsommarvädret. Både museipersonalen och utställarna var mycket nöjda och vi kommer tillbaka om ett år med en ny brödbakardag på Olofdagen den 29 juli 2015.

      
         Engdahl & Co                     Honungsbruket               Limabacka kvarn

P4 Halland sände idag ett inslag från Olofs brödbakardag på museet. Inslaget kommer 2.22 in i programmet.Lyssna här

30 juli 2014

Olofs brödbakardag 29 juli

På tisdag 29 juli arrangerar vi Olofs brödbakardag mellan kl 12 och 16.

Eva Engdahl ägare till Engdahl & Co, surdegsbageriet i Halmstad kommer att finnas på plats med surdegsbröd till försäljning. Bengt Nybergh från Limabacka kvarn kommer att visa och sälja mjöl från gamla kultursädesslag. Berte Qvarns mjölsortiment visas upp och Agneta Hammarström från Honungsbruket säljer Honung.

Museet visa utställningen BRÖD - om brödets historia, hantverk och traditioner. Det blir guidad visning av utställningen kl 13 och 15.

Ladda ned affischen här

25 juli 2014

TV-inslag om museet

Zvision i Halmstad har spelat in ett inslag hos oss.

TV-inslaget kan du se här

21 juli 2014

Bondetåget 1914

I söndags var det premiärvisning för vår sommarutställning "Bondetåget 1914".

Där kan du se ett föremål som var med på resan från Slöinge till Stockholm för hundra år sedan. Du får även reda på vem falkenbergaren var som bidrog till att få regeringen på fall.9 juli 2014

Ändringar i programmet TEMA-dagen

Det har tillkommit två ändringar i programmet föär vår TEMA-dag till Anders minne på söndag 6 juli. Signe Lindbom som skulle sålt mattor och visat konst har lämnat återbud. Tillkommit har Daniel Eråker på Slöinge Kafferosteri gjoret och han kommer från kl 13 att ha provsmakning och försäljning av kaffe.

5 juli 2014

TEMA-dag till Anders minne 6 juli

På söndag den 6 juli kl 11-17 arrangerar museet en TEMA-dag till Anders minne.

Affisch med programmet hittar du här.2 juli 2014

Veterantraktorrally 31 maj

Enligt det senaste beskedet från Veterantraktorklubben Väst-96 beräknas dagens veterantraktorrally att gå i mål på Berte Museum mellan kl 15 och 16. Start sker på Hallands Frökontor i Getinge 9.30.

31 maj 2014

Extra öppet under Kristi himmelsfärdshelgen

Museet har extra öppet under torsdag 29, fredag 30 och lördag 31 maj kl 10-16. Under lördagen arrangerar Veterantraktorklubben Väst-96 ett veterantraktorrally med start på Hallands Frökontor i Getinge och med målgång på Berte Museum under eftermiddagen, ca 14-15.

Därefter startar våra sommartider med öppethållande tisdag-fredag kl 10-16 och söndagar kl 13-17.

25 maj 2014

Turista Hemma i Halmstad söndag 11 maj

Museet har under Turista Hemma i Halmstad den 11 maj öppet mellan kl 10 och kl 17. Vi arrangerar en guidad visning i utställningarna kl 14, där vi berättar museets historia och gör några nedslag bland föremålen i utställningarna.

Entrépriser denna dag: vuxna 50 kronor, tonår 20 kronor och barn fri entré.

Mer info om Turista Hemma i Halmstad hittar du här.

8 maj 2014

Nyhetsbrev maj

Läs nyhetsbrevet här

7 maj 2014

Dinkelbrist

Det råder brist på dinkel i Sverige. Berte Qvarn har slut på dinkel i sitt lager och på museet har vi sålt alla påsar med dinkelmjöl vi haft hemma. Först efter höstens skörd kommer dinkel åter att finnas till försäljning.

13 april 2014

Påskmarkand på Lilla Böslid

Denna helgen 12-13 april arrangeras en påskmarknad på Lilla Böslid söder om Halmstad. Berte Museum - Livet på landet finns på plats med en liten äggkoppsutställning mm. Vi säljer påskbonader och påskkort samt delar ut informationsblad från museet och broschyrer från Slöingerundan, Kulinarisk resa genom Halland och Ekomuseum nedre Ätradalen.11 april 2014

Hallands historia lyfts fram

På de halländska museerna pågår det för tillfället många spännande projekt med ambitionen att lyfta fram den halländska historien.

Här på Berte Museum - Livet på landet håller vi på att förbättra utställningstexterna så att det ska bli lättare för besökare att hitta den information de vill ta till sig. Större övergripande utställningstexter kompletteras med böndernas egna berättelser från livet på landet och texter om själva föremålen.

De övergripande texterna, i omredigerad form, har tillsammans med bilder från utställningarna sammanställts till en informationsbroschyr som besökarna inom en snar framtid ska kunna köpa med sig. Ett arbete som delfinansierats med stöd från KSLA, Stiftelsen Carl-Fredrik von Horns fond.

Hallands konstmuseum har tagit fram ett läromedel för skolor som arbetar med Halmstads historia (www.halmstadshistoria.se). Det är även användbart för skolgrupper som arbetar med andra orter - historia är aldrig lokal. Sidan fungerar även utmärkt för intresserade utanför skolans värld som vill få en inblick i livet förr.

Falkenbergs museum har tagit fram webbsidan Falkenbergs kulturarv. Den har skapats i samband med skolprojektet Sjöbergs laxrökargård, en digital prototyp av Natalia Morar. Projektet är en kursuppgift för Masterprogrammet Digitala tjänster på Högskolan i Borås. Projektet har bedrivits tillsammans med Falkenbergs museum och riktar sig i första hand till barn och lärare i kommunens skolor.

Anna Fransisca Nilsson har med medel från Region Halland påbörjat en förstudie till projektet Historiska Halland. Förstudien ska främst visa hur en ny slags kunskapsspridning inom fornvård och kulturhistoria kan utformas med de digitala medierna som arbetsredskap. Studien genomförs i samarbete med Kultur i Halland, Länsstyrelsen i Halland och Hallands kulturhistoriska museum.

Hallands kulturhistoriska museum håller på att ta fram en helt ny fast utställning om Hallands historia. Den kommer att ta besökaren på en tidsresa som börjar strax efter att inlandsisen smält och slutar i vår egen tid, och man får möta hallänningar från både bondeklass och adel. Särskilt fokus sätts på att utställningen ska utformas så barn och ungdomar känner sig hemma. När det nya museet öppnar 15 juni 2014 kommer utställningen att berätta om det historiska landskapet Halland.

8 april 2014

På söndag är det säsongspremiär

Berte Museum - Livet på landet slår upp portarna för en ny spännande säsong på söndag den 6 april och har öppet mellan kl 13 och 17. Varmt välkomna på en nostalgitripp utöver det vanliga.Ladda ned årets affisch här

4 april 2014

Ekbacken - fylld av liv och död

En ny informationsskylt är nu uppsatt av länsstyrelsen precis utanför museientrén. Den berättar om Ekbacken som är fylld av liv och död. Bronsåldershögarna och de urgamla ekarna sätter sin prägel på kohagen. Här kan du läsa vad som händer om man gräver efter guld i gamla gravhögar.2 april 2014

Säsongspremiär med informationssatsning

Söndagen den 6 april är det säsongspremiär på Berte Museum – Livet på landet i Slöinge. Vi öppnar portarna för att ta emot besökare i stora skaror. Inför årets säsong har museet satsat på att ytterligare förbättra informationen för våra besökarna.

Utanför museet kommer under veckan Länsstyrelsen på initiativ av museet att sätta upp en informationsskylt som berättar om gravhögarna från bronsåldern som ligger på ekbacken mittemot museets entré. Där berättas även om de hingstpremieringar som hölls på ekbacken och vad som kunde hända om man började gräva i gravhögarna på jakt efter begravda skatter.

Samtliga texter i museets utställningarna kommer att gås igenom och fräschas upp under våren. Redan nu är alla övergripande texter utbytta och även Bondeminnen, de texter som återger böndernas egna berättelser om livet på landet. Föremålstexterna står därefter på tur att få en översyn.

För att ge våra besökare ytterligare möjligheter att ta del av den information vi vill förmedla kommer vi att trycka upp en helt ny informationsbroschyr på 32 sidor. Med denna vill vi ge besökarna lite information om museet och dess samlingar av föremål från landsbygden. Vi har försökt att sätta in föremålen i ett större sammanhang och kortfattat berätta om utvecklingen på landsbygden från slutet av 1800-talet och framemot idag. Broschyren är framtagen med hjälp av medel från Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Stiftelsen Carl-Fredrik von Horns fond.

Inför den annalkande påsken har vi plockat fram påskkort ur samlingarna och ytterligare äggkoppar ur vår samling på drygt 1 000 äggkoppar skänkta av en samlare från Halmstad.

         

28 mars 2014

Säsongspremiär 6 april

Berte Museum - Livet på landet slår upp portarna för säsongen söndagen den 6 april kl 13 och har öppet fram till kl 17. Välkommen på en nostalgitripp utöver det vanliga.

18 mars 2014

Film från tröskdagen 201318 februari 2014

Nyheter 2015   Nyheter 2013   Nyheter 2012   Nyheter 2011
Nyheter 2010   Nyheter 2009   Nyheter 2008   Nyheter 2007


  Länk till Facebook     Telefon: 0346-405 13  |   E-Post: info@bertemuseum.se
Länk till första sidan