logga
 
kvist
Ordspråk


Länk till den goda jorden


Länk till Ekomuseum


Länk till Falkenbergs Turistbyrå


Länk till Halland.se

 
top

Nyheter

2014   2013   2012   2011    2010   2009   2008   2007

Besöksrekord på museet

På Berte Museum - Livet på landet kan vi nu summera säsongen 2015 och konstatera att vi slagit tidigare publikrekord. Museet har räknat in 5 191 betalande besökare, ett drygt hundratal fler än det tidigare rekordet från 2010. Det är framförallt enskilda besökare som står för ökningen, där vi kan se en ökning med mer än 500 besökare mot tidigare bästa år. Gruppbesöken ökade något jämfört med 2014, men kom inte upp till de nivåerna de hade 2010.

Besöksökningen kan givetvis till stor del förklaras med semestervädret som verkligen inbjöd till museibesök. Satsningen på tillfälliga sommarutställningar börjar även den bära frukt och locka både nya och gamla besökare till museet.

När vi äntligen lyckats tömma vårt järnvägsmagasin 2012 fick vi möjlighet alla fylla huset med utställningar istället. Årets utställning "Den siste bonden" med fotografier från gården Tämmesboda tagna av smålandsfotografen Lars-Olof Hallberg kan inte beskrivas som något annat än succé. Besökarnas lovord har varit överväldigande. En utställning som kompletterade museets basutställningar på en fantastiskt sätt.

Museet visar sedan några år tillbaka även en mindre lokalhistorisk sommarutställning. I år i samarbete med Slöinge hembygdsförening som visade utställningen "Bilder från Slöinge". Där visades utdrag ur den dokumentation av stationssamhället Slöinges historia som hembygdsföreningen gjort under de senaste åren.

28 oktober 2015

Tröskning på gammalt sätt ska sprida kunskap vidare

Med anledning av vår tröskdag den 6 september gjorde SVT Halland ett förhandsreportage på sin webbplats med rubriken "Tröskning på gammalt sätt ska sprida kunskap vidare".

Läs reportaget här

8 september 2015

Tröskdag

Söndag den 6 september kommer vi att arrangera en tröskdag. Med start kl 14 kör vi med vårt stora Munktells tröskverk och visar en självbindare från Westeråsmaskiner.2 september 2015

Sommarens vinnare

FalkenbergsPosten uppmärksammade våra fina besökssiffror under sommaren i en artikel den 27 augusti under rubriken "Sommarens vinnare". Artikeln kan ni läsa här på sidan 6.

1 september 2015

Besöksrekord

Berte Museum – Livet på landet slog under juli månad alla tidigare rekord. Museet kunde räkna in 2 123 betalande besökare, tidigare julirekord härstammar från 2011 då besöksantalet kom upp i drygt 1 800. Jämfört med föregående års juli visar museet en ökning av besökare med 63 %.

Givetvis beror den stora tillströmningen av besökare till stor del på vädret under sommaren som verkligen gynnat museerna, men museets fina sommarutställning ”Den siste bonden” har även den bidragit till att locka besökare.

Glädjande nog har museets besökare visat stor uppskattning över museets samlingar och utställningar. Gästboken till fotoutställningen ”Den siste bonden” är full av positiva omdömen och tacksamhet över att ha fått ta del av Stig och Berits strävsamma liv.Vi har även fått bekräftat att Anders Stenström, museets grundare, var på besök hos Berit och Stig på deras gård Tämmesboda och ritade av deras fina verandaräcke. Han lät sedan såga upp en kopia av detta som idag pryder sin plats inne i museet. Något vi blev medvetna om först när vi började arbeta med utställningen.

Utställningen ”Den siste bonden” visas i ytterligare två veckor, fram till och med den 16 augusti.

5 augusti 2015

Ekomuseets dagar 1-2 augusti

I helgen arrangerar Ekomuseum nedre Ätradalen sina Ekomuseets dagar. Vi på museet har öppet båda dagarna kl 11-17 och det blir guidade visningar i utställningarna kl 13 o 14. Hela programmet för Ekomuseets dagar hittar du här.

30 juli 2015

Olofs brödbakardag 29 juli

På Olofdagen den 2 juli arrangerar vi Olofs brödbakardag. Det gamla talesättet säger ju att när Erik ger ax ger Olof kaka. Dagen är tänkt som en inspirationsdag för alla brödbakare som får möjlighet att träffa mjölnare och bagare.22 juli 2015

FalkenbergsPosten skriver om museet16 juli 2015

TEMA-dag till Anders minne

På söndag 5 juli arrangerar museet en TEMA-dag till Anders minne. Det bjuds på guidade visningar av museet och Berte Gård samt utställningen "Den siste bonden". Det kommer att finnas smådjur på plats, dels en rasfjäderfäutställning och Elisgården har med sig ett urval av sina djur. Hela programmet hittar du på affischen nedan.Du kan ladda ned affischen som pdf här

1 juli 2015

Den siste bonden

Årets andra sommarutställning är nu på plats i vårt järnvägsmagasin och har redan fått ett fantastiskt mottagande av våra besökare. Utställningen visas fram till och med 16 augusti.

Utställningen "Den siste bonden" visar upp ett fyrtiotal fotografier tagna av den småländske naturfotografen Lars-Olof Hallberg. Han följde under tio års tid syskonparet Stig och Berit Aronsson på arrendegård Tämmesboda, Ljungby. De brukade sin gård på gammalt sätt med arbetshäst, handmjölkning, kor på skogsbete, lieslåtter, massor av manuellt arbete och i stort sett självhushållning.Det har sedan museet startade sin verksamhet 2002, funnits en anknytning mellan museet och gården Tämmesboda. I sin samlargärning kom Anders Stenström, museets grundare och tillika kvarnmästare på Berte Qvarn, även att intressera sig för snickarglädje. När museibyggnadens övervåning skulle utrustas med ett räcke kom Anders på den briljanta idén att räcket skulle bestå av olika exempel på snickarglädje hämtade från verandaräcken på olika gårdar från när och fjärran. Ett av de mer dekorativa mönstren hämtades från just gården Tämmesboda.

OBS! Järnvägsmagasinet är endast tillgängligt via trappa.

Ladda ned utställningsaffischen här

22 juni 2015

Byggnadsvårds- och hantverksdag

Söndag 7 juni 11-17 arrangerar Berte Museum - Livet på landet, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Halländska Hus & Gårdar en Byggnadsvårds och hantverksdag på museiområdet. Entrén till Byggnadsvårdsdagen är fri, museet tar ordinarie entré för besök i museets utställningar.

Museet arrangerar två guidade visningar i utställningarna kl 12.30 o 15.30. Vi berättar historien om museet och gör nedslag bland några av museets alla föremål.

Det kommer att visas spånhyvling, rödfärgskokning, stockhuggning, stolpverkskonstruktion, smide och rakubränning. Bland de deltagande utställarna kan nämnas Sten Nilsson med sönerna Joar och Samuel som hjälpte Frank i "Hundra procent bonde" att bygga hans ny hus under förra säsongens TV-program. Silfverhjelms Spis & Kamin Bruddalens Hantverk, Laholms Målerikonservering, Nackagårds byggnadsvårdsbutik, Turec, Gugge Damberg, Bygghantverksprogrammet vid Göteborgs Universitet, Kulturmiljö Halland, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Halländska Hus & Gårdar är några av övriga utställare.

Ladda ned annons här

24 maj 2015

Radioinslag om Bilder från Slöinge

Idag sände Radio Halland direkt från Berte Museum - Livet på landet med anledning av Slöinge hembygdsförenings utställning Bilder från Slöinge. Gun Henningsson och Margareta Hackberg från hembygdsföreningen berättar om utställningen och arbetet med den. Bengt Svensson berättar om museets samarbete med hembygdsföreningen.Även Hallands Nyheter uppmärksammade Bilder från Slöinge

15 maj 2015

Turista Hemma

Söndagen den 10 maj arrangerar Destination Halmstad Turista Hemma. Vi har extra öppet från kl 11 till kl 17, guidad visning i utställningarna kl 14 och rabatterad entré 50 kronor för vuxna, 20 kronor för tonåringar. Mer info om Turista Hemma här

5 maj 2015

Informationsbroschyr

Nu har vi tagit fram en informationsbroschyr som vi säljer för 20 kronor till våra besökare. Broschyren är tryckt med hjälp av bidrag från KSLA, Stiftelsen Carl-Fredrik von Horns fond.9 april 2015

Byggnadsvårdare och hantverkare sökes

Söndagen den 7 juni kl 11-17 är vi värd för årets Halländska byggnadsvårds- och hantverksdag. Är du intresserad av att visa upp något som du tror skulle passa detta arrangemang så kontakta Bengt Svensson på 0346-40513 eller 0760 87 99 59.

26 mars 2015

Öppettider 201525 mars 2015

Nyheter 2014   Nyheter 2013   Nyheter 2012   Nyheter 2011
Nyheter 2010   Nyheter 2009   Nyheter 2008   Nyheter 2007


  Länk till Facebook     Telefon: 0346-405 13  |   E-Post: info@bertemuseum.se
Länk till första sidan